De coalitie wil een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven in Almere realiseren. Hiervoor is een nieuwe economische agenda opgesteld. Onderdeel van dit vestigingsklimaat zijn de kwaliteit en diversiteit van werkmilieus, waaronder bedrijventerreinen en kantoorlocaties.
Meer initiatieven makkelijker een plek geven in Almere
Het vigerende beleidskader Gemeentelijke Visie Werklocaties (2016) geeft aan waar in Almere ruimte is voor welke economische activiteiten en welke randvoorwaarden daarbij gelden. Optimale flexibiliteit en functiemenging zijn belangrijke elementen die passen bij dit uitgangspunt. De gemeente wil hiermee anticiperen op veranderingen in de huisvestingsmarkt van economische activiteiten.
Informele milieus winnen aan belang. Op formele werklocaties (bedrijventerreinen en kantorenlocaties) treedt meer menging met andere functies dan werken op. Met de visie werklocaties is het nu ook mogelijk om in bepaalde gebieden, randen van bedrijventerreinen gedeeltelijk te transformeren naar woningbouw.
In de nieuwe economische agenda is aangekondigd om de Visie Werklocaties te actualiseren met aandacht voor de ontwikkeling van informele werklocaties en een balans tussen wonen en werken op binnenstedelijke bedrijventerreinen. Naar verwachting zal in 2020 de geactualiseerde GVW ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Vooruitlopend op deze beleidswijziging heeft het College van B&W op 19 november 2019 een tijdelijke stop voor transformatie van werkfuncties naar niet-werkfuncties aangekondigd op bedrijventerreinen en in woonwijken. De gebieden waarvoor reeds besloten is om daar transformatie van kantoren naar woningen toe te staan(zie hierna), zijn van deze tijdelijk transformatiestop uitgesloten.
Kaartbeeld Gemeentelijke Visie Werklocaties (2016)
Kantorenlocaties versterken en overig aanbod transformeren
Voor de kwaliteit van de stad zijn adequate kantorenlocaties van belang. Cruciaal daarbij is dat deze locaties diverse marktsegmenten kunnen bedienen. In Almere zijn dat Centrum Almere Stad, Randstad, Muziekwijk en Gooisekant. Almere heeft echter nog steeds een overmaat aan kantoorruimte. Als antwoord daarop heeft de gemeente een aanpak van de leegstand opgesteld om de transformatie van maatschappelijk en commercieel vastgoed te versnellen op 5 locaties, te weten de binnenstedelijke bedrijventerreinen de Paal, Ambachtsmark en Steiger-Zuid en de kantorenlocaties Randstad 20-21 en Louis Armstrongweg in Muziekwijk.
Almere maakt afspraken over planning en programmering in Metropoolregio Amsterdam
De sterke economische groeiperiode in de Metropoolregio Amsterdam tot nu toe was aanleiding tot een herziene behoefteraming voor bedrijventerreinen en kantorenlocaties. In 2019 is in regionaal verband een aanpassing van de Uitvoeringsstrategie Plabeka vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt over programmering van bedrijventerreinen en kantoren, de transformatie van de bestaande kantorenvoorraad en de herstructurering van bedrijventerreinen.
Voor de gehele metropoolregio is afgesproken om voor de verwachte uitbreidingsvraag naar bedrijventerreinen en kantoren een hoog scenario te hanteren voor plannen tot 2040. In deelregio Almere-Lelystad is een verwacht planoverschot van bedrijventerreinen en kantoren van 84 hectare respectievelijk 173.000 m² bvo.
Amsterdam en Amstelland-Meerlanden dragen vanaf 2009 de economische groei van de MRA