MPGA en BVR SP
Elk jaar stelt Almere een “Meerjaren Perspectief Grondexploitaties Almere” (MPGA) en een “Bestuurlijke Voortgangsrapportage Stedelijke Programmering” (BVR SP) op. Het MPGA toont de financiële stand van de gemeentelijke grondexploitaties. Voorliggende BVR SP vormt de beleidsinhoudelijke verantwoording en context en maakt integraal onderdeel uit van het MPGA 2020.
In deze voortgangsrapportage wordt de projectenportefeuille beschreven op het gebied van woningbouw, bedrijvigheid, landschap, commerciële en maatschappelijke voorzieningen en infrastructuur. Voor elk onderdeel wordt beschreven hoe deze projecten zich verhouden tot de beleidsuitgangspunten en de actuele marktsituatie.
Voor de stedelijke programmering is het van belang niet alleen in te gaan op de huidige gemeentelijke grondexploitaties, maar op alle (potentiële) projecten. Meer en meer zien we namelijk ontwikkelingen in bestaande stadsdelen ontstaan, waar we als gemeente geen initiatiefnemer zijn (transformaties). Daarnaast zijn er plannen voor de middellange termijn die geen onderdeel uit maken van het MPGA (zoals projecten in Oosterwold en Almere Centrum). In deze rapportage wordt daarom, waar mogelijk, ook een verwachting gegeven van de omvang van deze ontwikkelingen.
Deze BVR SP voorziet nog in een beschrijving van de projectenportefeuille en de toetsing daarvan aan beleid en marktontwikkelingen, maar doet geen concrete voorstellen voor sturing op een mismatch tussen deze drie stromen. Om meer sturing te kunnen aan de stedelijke (door)ontwikkeling, zal de volgende versie van het BVR SP wel voorstellen bevatten om projecten bij te sturen, of nieuwe projecten aan de voorzijde duidelijkere (programmatische en financiële) kaders mee te geven.
In 2019 zijn er geen nieuwe beleidsvisies vastgesteld, met uitzondering van het besluit van College van Burgemeester en Wethouders om gedurende de voorbereidingstijd van de nieuwe Gemeentelijke Visie op de Werklocaties in Almere (GVW) geen transformaties van bedrijven op bedrijventerreinen naar andere voorzieningen dan bedrijven toe te staan; de zogeheten ‘Transformatiestop’.
In 2020 is de verwachting dat wel een aantal nieuwe visies ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden aangeboden. De belangrijkere betreffen de Woonvisie, het Handelingsperspectief, een (geactualiseerde) Gemeentelijke Visie Werklocaties, de Detailhandelsvisie, een Meerjarenperspectief GroenBlauw, een Visie op de Bevolkingsvolgende voorzieningen en een herziening van het Welzijnsbeleid. De Woonvisie is reeds door het college van B&W vastgesteld. De effecten van deze nieuwe beleidsuitgangspunten kunnen nog niet verwerkt worden in de huidige BVR SP, waardoor de projectenportefeuille alleen getoetst kan worden aan het vigerende beleid. Er wordt bij de ‘vooruitblikken’ ook niet geanticipeerd op de nieuwe beleidskaders. Aangezien deze beleidskaders wel aanstaande zijn, zullen de vooruitblikken in de volgende BVR SP hoogstwaarschijnlijk anders luiden dan in voorliggende BVR SP. Hierbij is het belangrijk om in acht te nemen dat de Coronacrisis kan leiden tot een bijstelling van de ambities uit genoemde beleidsvisies. Verwacht wordt dat er een recessie zal ontstaan en daardoor de investeringsbereidheid van marktpartijen zal afnemen. Omdat de gemeente is mede afhankelijk is van marktpartijen bij het verwezenlijken van beleidsambities, zullen deze ambities geactualiseerd moeten worden om een realistischer beeld te schetsen. Ook dit zal bij de volgende BVR terug te zien zijn.
Leeswijzer
In de volgende hoofdstukken komen achtereenvolgens de sectoren wonen, werken, voorzieningen en detailhandel, het groenblauwe raamwerk en infrastructuur aan de orde.