Ruimte geven aan de ontwikkeling van de Metropoolregio Amsterdam
Over de groei van Almere hebben Rijk, regio en Almere in de Bestuursovereenkomst RRAAM (2013) het volgende afgesproken: ‘Almere ontwikkelt zich tot een primair westelijk georiënteerde stad met 60.000 nieuwe woningen – voor zowel Almere zelf, als de overige delen van de metropoolregio Amsterdam, als de Utrechtse regio – en een forse groei van het aantal arbeidsplaatsen. Een diverse stedelijke omgeving wordt ontwikkeld met onder andere (hoog)stedelijke, landelijke en suburbane woonmilieus die complementair zijn aan de al aanwezige woonmilieus in Almere en de regio.’
Deze afspraken hebben betrekking op de lange termijn verstedelijking van Almere. Momenteel zien we dat de huidige grote bouwfronten van Almere binnen 10 jaar zijn afgebouwd. De vraag is hoe de woningbehoefte vanaf dat moment wordt geaccommodeerd. In 2019 is Almere gestart om in samenwerking met Gemeente Amsterdam, provincie Flevoland en het Rijk een Handelingsperspectief voor de oostflank van de Metropoolregio Amsterdam op te stellen. Hierin wordt de lange termijn verstedelijkingsstrategie van Almere opnieuw tegen het licht gehouden.
Nieuwe Woonvisie
De Woonvisie Almere 2.0 dateert uit 2009. Omdat de markt sinds het vaststellen van deze beleidsuitgangspunten in 2009 veranderd is, is in 2017 een verkenning gedaan in de vorm van het RIGO-rapport ‘Wonen in Almere 2018-2030’. Dit rapport gaf aanleiding tot het voeren van een politieke discussie over met name de betaalbaarheid van woningen en het te realiseren woningbouwprogramma. Dit onderwerp is een belangrijk onderdeel van de nieuwe Woonvisie 2020-2030 Thuis in Almere. Deze Bestuurlijke Voortgangsrapportage anticipeert nog niet op eventuele beleidsconsequenties die zijn opgenomen in de nieuwe woonvisie. Komend jaar zal aan de hand van een uitwerking van de Woonvisie Almere 2020-2030 Thuis in Almere in een Stedelijke Woningbouwprogramma Almere 2020-2024 een nadere uitwerking plaatsvinden die de basis vormt voor de Bestuurlijke Voortgangsrapportage 2021. Andere onderwerpen van de Woonvisie zijn o.a. de verdeling van sociale huur over de stad en de inzet op woonmilieudifferentiatie.
Coalitieakkoord zet in op uitvoering nieuwe Woonvisie 2020-2030 Thuis in Almere en op stedelijke vernieuwing
Het huidige coalitieakkoord (2020-2022) benoemt de ambitie om te werken aan zowel de kwantiteit (beschikbaarheid van woningen in de verschillende segmenten), als de kwaliteit (betaalbaarheid, diversiteit aan woningen, duurzaamheid, innovatieve concepten). Het streven is tussen 17.000 en 24.500 te realiseren tot 2030, waarvan 4.000 voor 2022. Daarnaast is de ambitie benoemd om voor 2023 de bouw van 2.000 tot 2.500 sociale huurwoningen mogelijk te maken. Zoals aangegeven, zullen de ambities uit diverse beleidsvisies bijgesteld moeten gaan worden als gevolg van de Coronacrisis. Dit geldt tevens voor de ambities zoals door het College opgenomen in het Coalitieakkoord, ook hiervoor zal gekeken moeten worden wat met een verwachte economische recessie realistische te bouwen woningaantallen kunnen zijn en welke kwaliteitseisen hiervan verbonden kunnen worden.
Het huidige coalitieakkoord heeft verder aangekondigd dat in deze collegeperiode integrale plannen voor het duurzaam vernieuwen voor in ieder geval de binnenring van Almere Haven en het centrum van Almere Buiten worden opgesteld. Er zijn vijf gebieden aangewezen voor transformatie (Stationskwartier, Louis Armstrong, De Paal, De Ambachtsmark en Steiger Zuid). In deze gebieden wordt gestreefd naar een menging van wonen en werken met behoud van levendigheid en bedrijvigheid. In 2019 is de gebiedsvisie Louis Armstrongweg vastgesteld. Inmiddels zijn voor drie gebouwen vergunningen aangevraagd om te transformeren. Dit betreft 150 woningen in totaal. De verwachting is dat er in 2020 in hetzelfde gebied voor 180 woningen aanvragen worden ingediend.
In 2019 zijn de eerste aanvragen voor transformatie van gebouwen langs de Louis Armstrongweg ingediend. Op nr. 54 zullen ruim 50 appartementen worden gerealiseerd.