Korte termijn (2020-2023)
Vooruitblik wonen Ontwikkeling in de verschillende gebieden
Het tempo voor ontwikkeling blijft onverminderd hoog. Meer dan voorheen blijkt er bij de inrichting van de openbare ruimte aandacht voor de het groene karakter van de stad en de bijdrage die de meervoudige waarden van groen en water kunnen opleveren voor de leefbaarheid van de stad.
Voor de inrichting van Stranddorp zetten gemeente Almere en Amvest voort op het ingeslagen concept van het duinlandschap als onderlegger voor de ontwikkeling van bijzondere woonmilieus. Bij de ontwikkeling van dit unieke woonlandschap wordt volop ingezet op de belevingskwaliteit. De buitendijkse landschappelijke ontwikkelingen in Almere Poort richten zich vooral op de verdere inrichting van het Meerstrand.
In Olympiakwartier Oost wordt verder ontwikkeld met het thema ‘Stadstuinen’, waarbij de nadruk ligt op groen en gezond. Bij de inrichting is veel ruimte voor groen en veel aandacht voor beweging in de openbare ruimte. Ook in Europakwartier wordt, door ophogen van het maaiveld, veel ruimte gemaakt voor de aanplant van flinke bomen, die het gebied al snel een groen karakter moeten geven.
De planvorming voor de tweede en derde fase van Nobelhorst en Twentsekant zijn gestart, net zoals het archeologiepark De Bult in de tweede fase Vogelhorst. Bij de inrichting van de openbare ruimte in de tweede en derde fase zal meer aandacht komen voor de gevolgen van de klimaatverandering door minder verharding toe te passen en het groen en water in de wijk in te zetten voor waterafvoer en -berging.
Met de ontwikkeling van het complex rondom het ‘Sluishuis’ wordt de wijk nog meer verankerd in de bijzondere omgeving, namelijk naast Almeerderhout – het Almeerse ‘stadsbos van de toekomst’. Er wordt gestreefd naar een markante ontwikkeling, die Nobelhorst ook verbindt met de Hoge Vaart, en de mogelijkheden vergroot voor land-, oever- en waterrecreatie.
In Almere Haven is de planvorming gestart voor buitendijkse kustontwikkeling, waarbij met de komst van hoogwaardige woonmilieus er een impuls kan worden gegeven aan de recreatieve kwaliteit van het aanwezige groen en water. De uitvoering van dit project was gepland voor 2022/2023, maar loopt vanwege de verscherpte regelgeving voor emissie van stikstof enkele jaren vertraging op.
Binnenstedelijke woningbouw
Het Stadscentrum en de centrumgebieden van Almere Haven en Buiten zijn aangewezen als stedelijk-vernieuwingsgebied. Met lokale partijen onderzoekt te gemeente hier de mogelijkheden voor extra woningen en het revitaliseren van de centrumfuncties. Door deze stedelijke verdichting neemt de druk op de openbare ruimte toe. Tegelijkertijd biedt de herontwikkeling ook kansen voor het verbeteren van de leefomgeving door het versterken van de kwaliteit van groen en water. Deze nieuwe doelstellingen zullen een solide plek moeten krijgen bij de aanpak en (bij-)sturing van ontwikkeling en financiering van deze binnenstedelijke transformatieprojecten.
Lange termijn (2024 en later)
Almere wil zich ook op langere termijn blijven profileren als groene en gezonde stad in de regio. De ontwikkeling van nieuwe gebieden vraagt, van oudsher, om voorinvesteringen in het landschap. Dergelijke investeringen in groen en water dragen bij aan de het vestigingsklimaat door aantrekkelijke woon- en werkmilieus en aantrekkelijke buitengebieden en zorgen voor een aangenaam leefmilieu. Maar in de compacte stad zal ook meer aandacht vragen aan het opvangen van de gevolgen van verstedelijking voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en welzijn. Groen en water kunnen daar in belangrijke mate aan bijdragen.
Het is daarom van groot belang om niet alleen te investeren in het groene karakter van de woonwijken, maar de wijken stevig te verankeren in het groene raamwerk en de bijzondere, landschappelijke omgeving. Naast het belang van groen en water als belangrijke vestigingsfactor, vormen zij belangrijke condities voor de leefbaarheid van de stad voor mens en dier.
Dit zal zijn weerslag moeten krijgen op de inrichting van de openbare ruimte en de kosten daarvoor. Het wordt een steeds grote uitdaging om de openbare ruimte toekomstbestendig in te richten. Steeds meer opgaven zullen in de openbare ruimte moeten worden opgelost, terwijl er fysiek minder ruimte en financiële middelen beschikbaar zijn. Daarom start de gemeente, als onderdeel van de Duurzaamheidsagenda, met het opstellen van een Leidraad voor Duurzame Ontwikkeling en een Leidraad voor Duurzaam Beheer en Groot Onderhoud. Deze zullen de noodzakelijke afwegingen vertalen naar praktische handvatten voor de inrichting en beheer van de openbare ruimte. Zodat aandacht voor de meervoudige waarden van groen en water nog betere aanknopingspunten kunnen bieden om verschillende doelen te verenigen in de groeninrichting.
Biodiversiteit in de buurt van Almere Centrum