Meerjaren Perspectief Grondexploitaties Almere 2020
portal

Deel A1: bestuurlijke voortgangsrapportage stedelijke programmering 2020

Groenblauwe raamwerk

Het groene karakter van Almere vormt een belangrijke vestigings- en woonkwaliteit. Almere is gelegen tussen bijzondere landschappen, de stad wordt dooraderd door een uitgebreid groenblauw raamwerk en er is veel groen in de directe woonomgeving. Almere haar vestigingskwaliteit verbeteren door de stedelijke identiteit nog meer te ontlenen aan haar landschappelijke ligging. Maar, Almere wil niet alleen een groene, maar ook een gezonde stad te zijn. Daarom zal het voorzieningenniveau van het groenblauwe raamwerk gelijke tred moeten houden met, bijvoorbeeld, de recreatieve behoefte van de inwoners. Daarnaast zal het groenblauwe raamwerk goed verbonden moeten worden met het kleinschalige groen in de wijken, zodat het groen en water kunnen bijdragen aan een meer aantrekkelijke, gezonde en duurzame woonomgeving. Deze ambities vormen de kern van het Almeerse beleid voor groen en water. De realisatie van de doelen verloopt langs diverse lijnen en worden hieronder kort beschreven.

De doelstelling om het groene karakter van de stad te behouden en te versterken is geformuleerd in de concept structuurvisie Almere 2.0 (2009). Een groot deel van de groengebieden in en rond Almere is eigendom van of wordt beheerd door andere organisaties, zoals Staatsbosbeheer, Het Flevo-landschap, het Rijk, de provincie of het waterschap. De Bestuursovereenkomst en het Uitvoeringsprogramma RRAAM vormen de basis voor de gemeenschappelijke afspraken met de gebiedspartners. De financieringsstromen zijn complex omdat er sprake is van onderlinge afhankelijkheden. De gemeentelijke financiering hiervoor wordt geleverd door het Fonds Verstedelijking Almere (FVA). Met Staatsbosbeheer is samenwerking verder bestuurlijk verankerd, waarbij gezamenlijk middelen beschikt worden vanuit het ‘fonds GroenBlauw’, waarmee afdrachten uit de grondexploitatie worden ingezet voor het versterken van de kwaliteit van de groengebieden die beheerd worden door Staatsbosbeheer.

De nota Kleur aan Groen (2014) beschrijft de doelstelling om het groenblauwe raamwerk te verrijken met voorzieningen en initiatieven. Het beleid is primair uitnodigend: er is geen uitvoeringsagenda aan gekoppeld. Bewoners en ondernemers krijgen de mogelijkheid om, vanaf onderop en los van lange-termijn doelstellingen, bij te dragen aan een betekenisvol stadslandschap. De initiatieven vinden autonoom hun weg naar uitvoering, waarbij elk initiatief ook aan kwalitatieve doelstellingen moeten voldoen. De financiering van het merendeel van de projecten is autonoom.

In 2020 wordt, aanvullend, een Meerjarenperspectief GroenBlauw met uitvoeringsagenda vastgesteld, waarvan de uitvoering wordt belegd in het programma GroenBlauw. De bestaande doelstellingen van het groenbeleid blijven geldig, maar door de toenemende aandacht voor biodiversiteit, klimaat, welzijn en regionale verstedelijking worden aanvullende doelstellingen het groen en water geformuleerd. Groen en water kunnen namelijk, als natuurlijk kapitaal, een waardevolle bijdrage leveren aan het Almeerse woon- en leefklimaat.

Groen en water zijn hecht verbonden aan de Almeerse ambities voor duurzaamheid en een gezonde leefomgeving. De inrichting en het onderhoud van het groen en water in de bestaande en nieuwe wijken vormen onderdeel van de gemeentelijke ontwikkelings- en beheercyclus. De belangrijkste momenten zijn de inrichting bij ontwikkeling, en daarna bij herontwikkeling of beheer, zoals bij groot onderhoud. De doelen uit het Meerjarenperspectief GroenBlauw zullen in de Transitie Duurzame Gebiedsontwikkeling en Transitie Duurzaam Beheer en Groot Onderhoud vertaald worden naar nieuwe uitgangspunten voor de toepassing van groen en water in de wijk. Daarmee biedt de Duurzaamheidsagenda een kader om ook kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen mee te geven in de ontwikkelcyclus. De implementatie hiervan vindt gedeeltelijk plaats via projecten in de Uitvoeringsagenda GroenBlauw en in de transities Duurzame Gebiedsontwikkeling en Duurzaam Beheer. De financiering daarvoor is afhankelijk van het FVA en de Duurzaamheidsagenda, via de uitwerking in duurzame gebiedsontwikkeling en beheer. Daarbij geldt het principe ‘pas toe of leg uit’.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2020 17:20:00 met de export van 06/02/2020 17:18:47